Ik wil verbouwen, maar waar begin ik?

Total
0
Shares

Als een opdracht groot en complex is, hebben veel mensen moeite om eraan te beginnen. Het lijkt alsof je tegen een onmogelijke berg werkt opkijkt. De enige manier om een dergelijke taak behapbaar te maken, is hem op te delen in kleinere brokjes. Dit geldt ook voor het verbouwen van een huis. Want waar begin je bij zo’n gigantisch project? Het verschilt natuurlijk per verbouwing, maar we hebben een stappenplan samengesteld die moet helpen om jouw verbouwing overzichtelijk te maken. Zo weet je waar je kunt beginnen, en hoe je het succesvol kan afronden.

1. Je wensen op een rij

Je wil verbouwen, maar vraagt je af waar je moet beginnen? Begin dan bij het maken van een overzicht van je wensen! Voordat je de gereedschapskist van zolder haalt moet je eerst een beeld krijgen bij wat je wil aanpakken. Waarschijnlijk heb je meer wensen dan je in eerste instantie denkt. Een aanpassing in de badkamer leidt al snel tot een aanpassing in de slaapkamer. En als je dan toch bezig bent, kun je dan niet beter de hele hal meepakken? Voor je het weet is het hele huis aan een opknapbeurt toe. Maak dus een lijstje met alle wensen van jou, je partner, en eventueel je kinderen. Zonder nog te veel te denken in beperkingen.

2. Opdelen in projecten

Nu je een complete lijst hebt van wensen voor jouw verbouwing, kun je de klus opdelen in losse projecten. Hoe je dit doet is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld elke kamer als los project zien. Het is echter ook mogelijk om het per type klus op te delen. Denk bijvoorbeeld aan stappen als: slopen, elektra, timmerwerk en afwerking. Dit kan handig zijn als je het hele huis wil verbouwen en het geen probleem is om tegelijkertijd overal te werken. 

3. Kostenindicatie per onderdeel

Zolang je geen geldboom in de tuin hebt staan, is het verstandig om de benodigde financiële middelen in kaart te brengen. Dit betreft natuurlijk een schatting, maar geeft wel een waardevolle indicatie. De kosten geven een beeld van de omvang van het project. Het is belangrijk om dit vooraf in beeld te krijgen zodat je niet voor verassingen komt te staan.

4. Prioriteren!

Een belangrijke stap die vaak wordt overgeslagen bij een verbouwing, is prioriteren. Waarschijnlijk kun je niet alles aanpakken wat je wil aanpakken, en al helemaal niet op het zelfde moment. Daarom is prioriteren essentieel. Het helpt je ook om de vraag te beantwoorden ‘waar begin ik?’. Prioriteren zorgt voor structuur in je wensenlijst. Daarnaast bepaalt het ook waar je mee gaat starten. Bepaal dus bij elk onderdeel van je verbouwing of het nu moet gebeuren, binnenkort, of dat het ook later kan.

5. Planning opstellen

Nu je weet wat je wil doen, wat het kost, en in welke volgorde je het wil oppakken, kun je een planning maken. Vraag jezelf ook of het meer een klus voor haar of voor hem is? Het gaat er niet om dat je elke stap tot de dag nauwkeurig inplant. Net als bij de kostenindicatie is het hierbij vooral relevant dat je een globale indruk krijgt van de tijd die de verbouwing gaat innemen. Zo weet je waar je aan toe bent!

6. Beginnen bij het begin

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, weet je als het goed is waar je moet beginnen met de verbouwing van je woning. Je hebt nu immers je wensen gedefinieerd, elk onderdeel bepaald en daar een prioriteit aan gehangen. Hier is als het goed is uit voort gekomen dat je het beste kunt beginnen met het slopen van de huidige keuken, of met het opruimen van de zolder. Nu dien je enkel nog te beginnen. Stel dit niet uit, maar trek je oude kleren aan en begin gewoon. Met een beetje mazzel heb je snel de smaak te pakken is en is je huis binnen no-time verbouwd tot droompaleis!

Total
0
Shares

Zo kies jij het juiste slot

Ga jij binnenkort verhuizen? Of is het nodig tijd dat je nieuwe sloten plaatst? Er zijn veel verschillende…

You May Also Like