Zonnepanelen vermogen

Vermogen zonnepanelen berekenen: hoeveel energie kan je dak produceren?

Total
0
Shares

De wereld gaat steeds meer over op duurzame energiebronnen en zonne-energie is een van de populairste. Zonnepanelen kunnen helpen om de energierekening te verlagen en de ecologische voetafdruk te verminderen. Maar voordat je zonnepanelen aanschaft, moet je het vermogen van de zonnepanelen berekenen om erachter te komen hoeveel energie je dak kan produceren. 

Hoe bereken je het vermogen van zonnepanelen?

Het vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in Watt-piek (Wp). Dit is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. De formule om het vermogen van de zonnepanelen te berekenen is als volgt:

  • Aantal zonnepanelen x Vermogen per zonnepaneel x Omvormer efficiëntie = Totale vermogen in Watt-piek

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je 10 zonnepanelen van elk 300 Wp hebt en de omvormer efficiëntie is 95%. Dan is het totale vermogen van je zonnepanelen systeem:

  • 10 x 300 x 0,95 = 2850 Wp

Het totale vermogen van 2850 Wp geeft aan hoeveel energie jouw zonnepanelen systeem onder ideale omstandigheden kan opwekken.

Hoeveel energie kan jouw dak produceren?

Nu je het vermogen van de zonnepanelen weet, wil je natuurlijk ook weten hoeveel energie jouw dak kan produceren. Dit hangt af van enkele factoren, zoals de locatie van je huis en de hellingshoek en oriëntatie van het dak

.

De locatie van jouw huis heeft invloed op de hoeveelheid zonlicht die de zonnepanelen kunnen opvangen. In Nederland is de hoeveelheid zonlicht hoger in het zuiden dan in het noorden. Als je in het noorden van Nederland woont, zal jouw zonnepanelen systeem minder energie produceren dan in het zuiden.

De hellingshoek van het dak heeft ook invloed op de energieproductie. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is tussen de 30 en 40 graden. Als de hellingshoek te steil of te vlak is, zal de energieproductie dalen.

De oriëntatie van het dak is ook belangrijk. Het beste is om zonnepanelen op een dak te plaatsen dat naar het zuiden gericht is. Als het dak gericht is naar het oosten of westen, zal de energieproductie lager zijn dan bij een dak gericht naar het zuiden. Bij een dak gericht naar het noorden is het zelfs niet aan te raden om zonnepanelen te plaatsen, omdat de energieproductie zeer laag zal zijn.

Naast de locatie, de hellingshoek en de oriëntatie, zijn er ook nog andere factoren die invloed hebben op de energieproductie van zonnepanelen, zoals schaduw en temperatuur. Schaduw van bomen, schoorstenen of andere gebouwen kan de energieproductie van zonnepanelen verminderen. Ook kan een hoge temperatuur ervoor zorgen dat de energieproductie daalt.

Hoeveel vermogen heb je nodig?

Je weet nu hoe je het vermogen van je zonnepanelen kan berekenen en hoeveel energie je dak kan produceren. Maar hoeveel vermogen heb je eigenlijk nodig?
Op deze pagina over het vermogen van zonnepanelen staat dat je dit kan berekenen door je gemiddelde jaarverbruik te delen met een factor van 0,85. Op die pagina vind je ook een handig overzicht van veelvoorkomende situaties zodat je zelf niets hoeft uit te rekenen.

Total
0
Shares
Gat boren

Het belang van de juiste metaalboor

Of je nu een doorgewinterde doe-het-zelver bent of gewoon af en toe klusjes in huis doet, de kans…

You May Also Like