Heb jij een pannendak en ben je benieuwd naar wanneer je de dakpannen moet vervangen? Het antwoord op deze vraag lees je in deze blog!
Wanneer dakpannen vervangen?
De gemiddelde levensduur van dakpannen is, afhankelijk van het soort dakpannen, tussen de 30 en de 100 jaar. Sowieso is het dus nodig om aan het einde van de levensduur je dakpannen te vervangen. Het komt ook voor dat de dakbedekking al aan vervanging toe is voor de maximale levensduur is bereikt. Ook dan is het belangrijk om de dakpannen te laten vervangen.
De volgende signalen wijzen erop dat je dakpannen aan vervanging toe zijn:
- Vochtproblemen: vochtplekken aan de binnenkant van je dak en plafond zijn een belangrijk teken dat de dakbedekking aan vervanging toe is. Ook een klam gevoel of vochtige lucht kunnen erop wijzen.
- Lekkage: ook lekkage is een belangrijk voorteken. Lekkage kan overal op het dak voorkomen, zoals rondom de dakgoten.
- Beschadigingen aan de dakbedekking: denk hierbij aan beschadigde of kapotte dakpannen, of aan dakpannen die poreus geworden zijn.
- Terugkerende reparaties en lekkages: wanneer dezelfde problemen steeds terug blijven keren, dan kan dit erop wijzen dat de dakbedekking aan vervanging toe is.
Voordelen dakpannen vervangen
Het vervangen van de dakpannen brengt veel voordelen met zich mee. Je dak heeft weer een lange levensduur en je voorkomt hoge reparatiekosten en ernstige schade aan de dakconstructie. Daarnaast ziet je dak er weer als nieuw uit en de uitstraling van je woning verbetert.
Nog een leuk bijkomend voordeel: de woningwaarde stijgt. Tot slot biedt het vervangen van de dakpannen ook andere opties met zich mee: wanneer de dakbedekking toch verwijderd is, kun je eenvoudig je dak laten isoleren wanneer dit nog niet het geval is. Met dakisolatie bespaar je jaarlijks tot wel honderden euro’s op je energierekening.
Wanneer je dakpannen gaat vervangen, is het ook fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. Op deze pagina vind je een handig kosten overzicht: https://www.de10beste.be/dakwerkers/kosten-dakpannen-vervangen/
Dakpannen vervangen: de werkwijze
Hoe gaat het vervangen van een pannendak in zijn werk? Je leest het hieronder!
- Stap 1 – het verwijderen van de oude dakbedekking: als eerste verwijdert de dakwerker de oude dakbedekking. Niet iedere dakpan zit aan het dakbeschot bevestigd, waardoor dit relatief snel gebeurd is.
- Stap 2 – dakbeschot herstellen: het dakbeschot vormt de basis voor je dak. Het is dus belangrijk dat deze in goede conditie is. Nu de dakbedekking is verwijderd, wordt ook het dakbeschot herstelt.
- Stap 3 – nieuwe dakpannen leggen: zodra het dakbeschot herstelt is, worden de nieuwe dakpannen. De dakpannen worden door de dakwerker op de goede afstand gelegd, zodat ze netjes overlappen en goed blijven liggen. De onderste rij dakpannen worden vastgemaakt aan de panlatten, voor extra stevigheid.
- Stap 4 – nokvorsten terugplaatsen: tot slot worden de nokvorsten terug geplaatst. Indien nodig worden deze vervangen, maar wanneer ze nog goed zijn is dit natuurlijk niet nodig.
Dakpannen reinigen of vervangen?
Kun je in plaats van de dakpannen vervangen deze ook reinigen? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Het heeft geen zin om een poreuze dakpan te laten reinigen: deze wordt er niet minder poreus van en eventuele problemen zijn er niet mee verholpen. Het is echter wel zo dat een poreuze dakpan gevoeliger is voor mos- en algen.
Ook wanneer de dakpannen niet poreus zijn, ontstaat er onder invloed van het weer toch mos- en algen. Het is daarom zeker niet verkeerd om je regelmatig te laten reinigen. Zo verleng je de levensduur van je dak!