Een schutting plaatsen in de tuin heeft veel voordelen. Je krijgt meer privacy van de buren en houdt de tuin dicht en gezellig. Een schutting helpt ook een burenruzie te vermijden. Om een schutting kan in verschillende stijlen gezet worden. Je kan een houten schutting of een planten schutting zetten. Wat ook heel populair is, is een bamboe schutting. Om een schutting te plaatsen moet je je wel aan de regels houden.
Regels erfafscheiding
Als de schutting precies op de erfafscheiding geplaatst wordt ben je dus samen met je buren verantwoordelijk voor de schutting en kan je niet zomaar op eigen initiatief handelen. Je mag wel aan jouw zijde van de afscheiding er mee doen wat je zelf wilt. Dit mag zolang het geen schade zou gaan veroorzaken. Aan jouw zijde mag je dus van alles doen. Je mag het verven, planten bakken aan ophangen en nog veel meer. Als er iets gebeurt met de schutting ben je samen met je buren er verantwoordelijk voor en moeten jullie er samen voor zorgen dat er of een nieuwe schutting komt of dat de schutting gemaakt zal worden.
Als de schutting op de grond van een persoon ligt dan is diegene wettelijk de eigenaar van de schutting. Dus staat de schutting helemaal op jullie erf dan zijn jullie de baas over de schutting. Dit geld zelfs als de buren hebben meebetaald aan de schutting. Dit betekent ook dat de persoon die de eigenaar is van de schutting verantwoordelijk is voor de schutting en dus ook het onderhoud van de schutting moet doen. Als je dan jouw kant van de schutting wilt veranderen en de schutting staat op het erf van de buren zal je eerst toestemming moeten vragen aan de buren om het te veranderen.
Eisen voor een schutting
Je mag helaas een schutting niet zolang maken als dat je zelf wilt. De regel is dat een schutting dat naast of achter een huis staat maximaal 2 meten hoog mag zijn. Als je een schutting voor je huis plaats mag die maximaal 1 meter hoog zijn. Deze regels gelden niet voor bomen en heggen, alleen voor schuttingen. Voor bomen en heggen geld alleen de regel dat je ze niet te dicht op de erfgrens mag plaatsen. Stem van tevoren ook goed met elkaar af of je klimplanten wil plaatsen tegen de schutting. Als de ene buur graag een klimop wil plaatsen en de ander niet dan kan de ander in loop van de tijd toch last krijgen van jouw klimopplanten. De wortels groeien namelijk tegen de schutting aan en tasten de andere kant van de schutting ook aan. Zorg er dus voor dat je hier van tevoren goed over hebt gepraat en tot een oplossing komt. Houd wel goed contact met de buren tijdens het hele proces van het plaatsen van de schutting. Zo voorkom je miscommunicatie en kan de schutting snel en makkelijk geplaatst worden. Het is ook verstandig om de buren op de hoogste te houden van de levering van de schutting want dit kan ook bij de buren afgeleverd worden.
Realiseer je tot slot dat een schutting bijdraagt aan de veiligheid. Door een schutting ziet een inbreker minder makkelijk of je thuis bent, of bijvoorbeeld een rondreis aan het maken bent. Hierdoor verklein je de kans op inbraken.