Je hebt besloten de elektra in de badkamer te vervangen. Dit kan meerdere redenen hebben, wellicht koop je een oude-woning? Of wil je thuis eens en voorgoed alles tot in de puntjes geregeld hebben. Wat de reden ook mag zijn er komt in ieder geval genoeg bij kijken, waardoor je soms in een war van opties en mogelijkheden terecht komt. Door middel van deze blog proberen wij je daar enigszins uit te redden, zodat je goed voorbereid alles in je badkamer kunt regelen.
Hieronder lees je er meer over:
Elektra in de badkamer? Neem in dit acht voordat je begint met aansluiten
Het is allemaal leuk en aardig, dat de elektra in de badkamer hoog op je lijstje staat. Met zaken die je graag op korte termijn wilt regelen. Voordat je daarmee begint, is het erg belangrijk om vooraf een elektriciteitsplan op te stellen. Wat houdt dat precies in? Nou, het is een plan, waarin je met de plattegrond beschrijft wat er exact allemaal aan elektriciteit dient te komen. Het liefste is dat dan ook inclusief alle meubels en dergelijken.
Bij badkamers is dit nou-net even wat anders dan bij een doornsnee ruimte. Alles in de badkamer moet namelijk voldoen aan de zogeheten: NEN-1010 normen. Deze normen zijn gemakkelijk online op te vragen en uiteraard ook bij een elektricien. Dat is wel aan te raden, voordat je elektra kopen gaat. Deze laatst genoemde expert, is ook gespecialiseerd in het voorzien van een passend advies, over wat je exact moet kopen en op welke manier zaken moeten worden aangelegd in een vochtige ruimte, zoals de badkamer.
Op het moment, dat je daadwerkelijk elektra gaat aanleggen, dient er in de meterkast een aardlekschakelkaar van maar liefst 30 milliampère aanwezig te zijn. Hier moet alles op waren aangesloten, waardoor je veilig en verantwoord je elektra kunt aansluiten. Is dit niet het geval? Dan mag je geen lichtpunten, et cetera in de badkamer maken.
Elektra in de badkamer? Waar moet je verder opletten?
Nu we je hebben geïnformeerd over het nut van de voorbereiding, is het de hoogste tijd om je te vertellen over de do’s en dont’s. Allereerst moet je rekening houden met het feit dat schakelaars o.a. tussen de 0 en 60 cm van de rand van de badkuip vandaan moeten zitten. En sowieso 1,60 m boven de vloer, zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen gaan ontstaan. Maar daarbij geldt wel, dat er zonder verplichte bescherming door een differentieelschakelaar van 10 mA, maar met IPX4 als minimale beschermingsgraad aanwezig dient te zijn. Want mocht er iemand zijn die toevallig natte handen heeft, dan is het sowieso beschermd tegen spatwater. Je wilt immers niet worden geëlektrocuteerd. Het beste advies wat wij hierin kunnen geven, is om het toch allemaal buiten de badkamer te houden, Zo heb je 100% garantie dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan met schakelaars.
Of je jouw badkamer nou omtovert in een echte heren plek, of er een paleisje van maakt voor je vrouw: de elektra moet goed zitten. Hopelijk hebben we je met de tips in dit blog op weg geholpen!